RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контакти



Новини / Вести

14 Декември 09, 11:50 / Автор: Radoslav Mihaylov
Техеран тестира неутронен детонатор
Информация, получена в редакцията на The Times от анонимен източника, описва детайлно четиригодишен план на иранското правителство за създаването на неутронен детонатор.
Той е важна част за атомната бомба, а по-точно за взривяването, с което започва верижната реакция. 

Според информирани източници, разузнаването знае за иранската програма от две години. А се предполага, че Иран е започнал тайните си ядрени разработки още преди четири години. 

Разузнавателни източници на азиатски държави неведнаж са "изпускали" информации за отделни етапи на ирански военни разработки подготвящи създаването на атомна бомба и по-специално за напредналата работа на ирански военни лаборатории над неутронен детонатор. 

Но Международното агентство за атомна енергия (МАГАТЭ) опроверга през септември информацията, че Техеран се е снабдил с атомно оръжие. 

То разпространи в ООН заявление, че "няма конкретни доказателства, че Иран има или е имал програма за създаване на ядерено оръжие". 

Президентът на Ислямска Републикa Махмуд Ахмадинежад заяви, че "Иран не испитва необходимост в за притежаване на ядрено оръбие, но никога няма да се откаже от правото си да използува атомната енергия за мирни цели". 

Според него, ядрените проблеми трябва да се решават на масата за преговори. 

Но неговите думи се посрещат с недоверие не само от САЩ. Много страни подозират Иран в тайно разработване на ядрено оръжие под привидно "развитие на мирния атом." 

РАМ 
колаж: мейлру

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0044