RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контактиПубликации / Цените на офисите в Литва растат само в Клайпеда

Цените на офисите в Литва растат само в Клайпеда
31.05.09 11:19

Автор:Радослав Михайлов
Експертите на ZIA valda real estate обявиха, че цените на наемите и офисите в Литва бележат тенденция към понижение. Само в курортното пристанище Клайпеда нещата са противоположни.
ИА REGNUM публикува анализ на състоянието сегодня, на пазара с недвижима собственост в прибалтийската държава. Изследването твърди, чe от края на 2007 година цените на наемите на нови офиси е нарастнал в Клайпедан с 20%. 

От компанията прогнозират, че цените ще растат и в бъдеще. Експертите свързват това с липсата на делови центрове в бързо развиващото се литовско пристанище Клайпеда. 

Правят впечатление обаче прогнозите на други местни експерти, които в противоположност на оптимизма на колегите си от ИА REGNUM предсказват тежки времена за предприемачите строещи и продаващи офис територия в Литва. 

Вестникът на литовските делови кръгове Verslo Zinios отдавна е с реноме на добре информирано СМИ. А именно, неговото ръководство почти панически прехвърли своите инвестиции от песимистично развиващия се сектор на жилищното строителство в по-перспекивния бранш на изграждането на офиси в реномирани региони. 

Естествено, това не остава незабелязано от литовската публика, която и без това е стресната от предсказанията, че само след година ще почувстват истинското въздействие от забавянето на икономиката. Както уверява Роберт Даргис, президент на една от най-рекламираните литовски асоциации на недвижимо имущество, “цените на пазара на този бранш ще бъдат радикално коригирани в съответствие с галопиращия растеж на комуналните разходи, което ще се почувствува през зимата.” 

При тези условия, когато параметрите на сегментите на местния пазар са неясни, ще могат да спечелят само онези предприемачи и АНИ, които са разпределили инвестициите си, предполагат литовски експерти. А ако може да се вярва на някои местни политици и аналитици, литовците трябва още от сега да се готвят за икономическа криза, която се очаква да се сгромоляса върху малката прибалтийска държава до няколко месеца. 

Според доста експерти, инфлацията ще достигне ръст от 17%. Впрочем, не бива да не се отчете обстоятелството, че цялата тази шумотевица може да се окаже политическа пропагандна кампания на опозицията с предизборни цели. 

Може би и поради това, литовското правителство контрира веднага и обяви за намаляване, а не увеличаване, на инфлацията до края на годината, което и без това съвсем не е малка. Миналия месец литовската инфлация достигна 11,7% в сравнение с април миналата година. 

•Източник: imoti.net в раздел Цените 
29-05-2008
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.121