RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контактиПубликации / Кремиковци- от трън, та на глог

Кремиковци- от трън, та на глог
30.05.09 17:50

Автор:Радослав Михайлов
Според вестник "The Times of India" някогашният флагман на българската стоманодобивна промишленост, придобит за жълти стотинки от Прамод Митал, ще бъде продаден! Ако е вярно- това е сензацията на деня! Поне за българските стоманолеяри.
И както става ясно, известният не от вчера като компания "Кремиковци", най-голям замърсител на околната среда, не само в България, пак ще бъде притежание на човек от фамилията Митал. 

Какво да се прави, съдба! Защото, Лакшми Нивас Митал, по-големият брат на Прамод Митал и най-богатият индиец в света, е хвърлил око на изпадналия в мениджърски колапс най-голям производител на стомана на Балканите. 

Е, оказва се, че баткото не е ларж и предлага само 100 млн. евро. Но тази камара пари е само 2/3 от онова, което желае по-малкото братче. Ала, общата цена на компанията, заедно с дълговете е поне 885 млн. евро! Индийски анализатори твърдят, че въпреки по-ниската оферта сделката ще се състои. 

Защото българското правителство, съсобственик с 25% от акциите на "Кремиковци"желаело това. Доказателства? Нищо освен вестникарски голословия. Финансовите експерти са убедени, че Лакшми Митал се стреми да спечели инвеститорите. 

Но това едва ли ще стане лесно. Индиецът трябва поне да изплати по номинал облигациите, емитирани от него. А кредиторите, сън не ги лови. Те отдавна са прегракнали да си искат парите, което може да стане само с незабавно плащане на просрочените вече облигации на "Кремиковци". 

А стойността им, без лихвите, е 325 млн. евро! Впрочем това едва ли ще стане. Макар и индиец, при това неприлично богат, Митал си остава само Митал, и не е Шива! Така, че твърдения много, а доказателства, освен догадки и обичайни за подобна ситуация слухове, клюки и твърдения на агенция ЕЖК, не се забелязват. 

Изглежда, че Лакшми Митал иска да разшири дейността на своята компания в посока север. Придобивайки „Кремиковци” той ще се окаже сред бизнеса на онези, които притежават голямата мина за желязна руда в Кривой рог, в Украйна откъдето да се транспортира руда. Освен това, не е за подценяване фактът, а напротив, че компанията дава над 10% от стойността на българския износ. 

Макар, че Прамод Митал не е получил оферта според очакванията, продажната цена може да се приеме за по-висока от разходите по закупуването на комбината. Инвестиционната фирма на индиеца-"Глобал Стийл Холдингс" купи "Кремиковци" през 2005 г. за 72 млн. евро. Някои твърдят, че е направил определени инвестиции в "Кремиковци" през последните 3 г. 

Противниците му пък тръбят, че източва комбината и за доказателство сочат намерението му да продаде „Кремиковци", след като натрупа дългове за над 1.14 млрд. долара. 
Ако "Арселор Митал" успее да вземе "Кремиковци", това ще бъде първата транзакция между братята Митал. Междувременно, докато индийските магнати решат дали да позволят на другите либретисти на металургичната оперета- украинските милиардери Ринат Ахметов и Константин Жеваго, да наложат своите партитури, днес работниците от "Кремиковци" подновиха от днес протестите си. 

Техни представители се събраха пред административната сграда на комбината искайки 8000-те работници и служители незабавно да получат февруарските заплати. Не само те, но и синдикатите се страхуват, че собственикът ще обяви комбината в несъстоятелност, а публикациите относно продажбата му са само прах в очите на публиката. 

В момента, комбинатът„Кремиковци”, заради недостиг на средства, суровини и материали, работи с намален капацитет. При производствен капацитет от 2.2 млн. тона годишно, миналата година той едва произведе 1.4 млн. тона стомана. 

    Източник: Радослав Михайлов 
в раздел Кредитиране   
imoti.net
15-04-2008  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1152