RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контактиПубликации / Moody’s публикува "България: кредитен анализ 2008"

Moody’s публикува "България: кредитен анализ 2008"
19.05.09 15:14

Автор:Радослав Михайлов
Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s публикува своя годишен доклад за България.
Той е озаглавен "България: кредитен анализ 2008" и представлява годишен преработен анализ на пазарите. 

Неговите автори изришно изтъкват, че работата им не е присъждане на рейтинг, но смело изтъкват, че "приемат рейтинга за държавни облигации от Baa3 и положителната перспектива/ пак според тях/ като отражение на увеличената стабилност на страната в десетилетието след икономическата и банкова криза през 1996 - 97 г.” 

“Икономиката се стабилизира, растежът е силен и диапазонът на производството се разшири,” твърди вицепрезидентът на Moody’s Кенет Орчард- автор на доклада. 

Като всеки опитен анализатор той не забравя да изчетка бългаския финансов министър с думите: “Рейтингите са подкрепени от благоразумна фискална политика и ниски и намаляващи дългови нива.” 

И ако първото твърдение може да се приеме от някои финансисти, второто учудва, само като се сетим за нарастващия дефицит по текущите сметки! 

Това обаче не смущава Кенет Орчарт, който твърди, че "постигнатото в началото на 2007 г. членство в Европейския съюз е осигурило важна техническа и финансова подкрепа и е улеснило европейската интеграция на България". 

Което е обективен и неоспорим факт, а не откритие на задграничния експерт. В доклада обаче не се забравят "съществуващите притеснения, по-специално наличието на режим на валутен борд паралелно с голям дефицит по текущата сметка и бърз ръст на външния дълг на частния сектор". 

Наистина, според Moody’s, съществуващите глобални финансови вълнения също са увеличили риска от това един външен шок да доведе до икономическо объркване през следващите 12-18 месеца. 

“Увеличаването на макроикономическите рискове обаче бе съпроводено от забележително подобрение в показателите на държавния дълг,” пише Орчард. 

И като добър медиатор не пропуска да успокои обезпокоените с думите: “Анализът на симулацията на шокове показва, че правителството и банковата система са достатъчно силни, за да устоят на значителен икономически или финансов шок при настоящото ниво на рейтинга на страната.” 

Дано България не бъде тресната от някой икономически или финансов шок, та прогнозите на Орчард да се опровергаят или подтвърдят. 

А любителите на точността ще останат разчаровани, защото в своя доклад, вицепрезидентът на Moody’s не обяснява, точно какво кредитно бъдеще дебне опосканата ни република иззад ъгъла на високосната 2008 година. 

•Източник:
Радослав Михайлов imoti.net в раздел Анализи 

05-02-2008
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1903