RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контактиПубликации / Броят на работниците за АМ „Люлин” може да се увеличаване до 1000 души през пролетта.

Броят на работниците за АМ „Люлин” може да се увеличаване до 1000 души през пролетта.
19.05.09 15:08

Автор:Радослав Михайлов
Новият и.д. изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфрастрактура” (НАПИ) инж. Асен Антов е посетил строителите на магистралата за да се запознае с детайлите на плана за наваксване закъснението на изпълнителя „Мапа Ченгиз".
Според него е възможно увеличаване броя работници до 1000 през пролетта на 2009, както и увеличаване на производството на бетон, ускоряване на работата по съоръженията (чрез нови екипи, осигуряване на още една пилотна машина, доставка на допълнителни кофражи и пр.). 

В момента се ускорява работата по тунелите (сега се извършват изкопни работи), земекопните работи, подготовката за асфалтиране- уточняват се етапите на доставката и инсталацията на асфалтова база. 

Въпреки това инж. Антов е изискал планът да се разработи в по-големи подробности и ясно да се означи датата, на която изпълнителят ще навакса закъснението си по последната работна програма. 

Според специалистите, основният проблем, с който изпълнителят трябва да се справи, е недостатъчната мобилизация. Освен това, той все още не е обявил конкретно кой ще бъде подизпълнителят, въпреки принципното си намерение да наеме български подизпълнители с цел ускоряване на работите. 

Той нито е уточнил конкретни детайли, нито е коментирал пред НАПИ имена на фирми и видове работи, които възнамерява да отдава на подизпълнители. 

Това обстоятелство буди доста притеснения, защото НАПИ не може да се намесва в конкретния избор на подизпълнители. По условията на договора обаче е необходимо изричното съгласие на възложителя за наемането на подизпълнител за работи на стойност над 300 000 евро. 

Тази клауза предпазва възложителя от недостатъчно квалифицирани подизпълнители за по-големи обеми работа. От НАПИ обясниха за www.imoti.net , че забавянето на стротелството на магистрала "Люлин" остава на дневен ред. 

Остава за в бъдеще и решаването на сериозните проблеми по спазване сроковете на пускането и започването на експлоатацията на пътното съоръжение. Все пак, не се предвиждат промени в трасето на магистралата. 

Но, става ясно, че при подобни проекти, възлагането на строителството на можещ и коректен изпълнител е най-отговорният момент за неговото реализиране, който не бива да зависи от всякакви други, освен професионални и икономически съображения. 

Защото, едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го осъществиш, при това качествено и в срок. 

• Източник: Радослав Михайлов 
imoti.net в раздел Инфраструктура 
18-11-2008
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1238