RadoslavMihaylov.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(729)
Коментари
Видео
Календар
Публикации
Новини
Фото Галерия
За контактиПубликации / Безработни отказват заплата от 800 лв.

Безработни отказват заплата от 800 лв.
25.03.09 15:33
Според информация на Бюрото по труда в Бургас безработни са отказали да започнат работа с интересен мотив.
Сайтът News.bg. конкретизира, че поводът е оферта за общи работници на голям строителен обект край града. Трима души са били поканени от бюрото да започнат работа на него. Те обаче са отказали, намирайки "работата за тежка, а парите- недостатъчни".

От бюрото по труда, не само в Бургас, се оплакват, че редовно регистрирани безработни се мръщят на оферта за заплати от 600, 700 и 800 лв. и намират разни причини за да отказват да бъдат наемани. Оферти със заплати под 500 лева се считат за обидно ниски. И сигурно е така, специално за Бургас, където нивото на безработицата в града официално е 0.7 %.

Подобно ниво означава, че практически няма безработица. Дори има глад за работна ръка като общи работници, шивачки, шофьори, продавачи, обслужващ персонал в заведенията и хотелитеи др., което е видно от дългите списъци от предлагани свободни работни места навсякъде в бюрата по труда в България.

Според проведени анкети, средната заплата в морския град вече надминава 900 лв. Големият строителен бум през последните години в региона вдигна заплащането в сектора и е невъзможно да се наеме общ работник за по-малко от 50 лева надница. Което със сигурност добре се знае от тримата безработни, които са отказали да се хванат за 1000 лв. на месец.

Съвсем естествено е и на пазара на труда да действат механизмите на пазарата икономика. Изглежда, това е оправданието за разходите и всички останали социални и демографски проблеми, които започват да се нагнетяват в България, с внасянето на неквалифицирана работна ръка чак от комунистически Виетнам.

В Пловдив вече те прилагат виетнамския си опит срещу 450 евро средна заплата. Чевръста русенска фирма също внесе първата местна партида виетнамска строителна конкуренция. Няма да е чудно, ако виетнамските гастрольори поискат да си спретнат свои профсъюзи, които няма как да не са под мъдрото ръководство на партията на чичо Хо.

Автор:
Радослав Михайлов

Материалът е препечатан в KARIERIbg от Имотинет
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0974